TOPlist

recept, o který jste si psali-kuřecí stehýnka v bulguru

Kuřecí stehýnka v bulguru z jednoho hrnce

 

Na tento recept budete také potřebovat koření Šangri-La z bedýnky č.3. Pokud Vám tato bedýnka unikla, doporučuji u nás koření dokoupit. Tuhle kořenící směs totiž využijete ještě v mnoha našich receptech  🙂

 

Nejprve si smíchám 1 lžíci koření Šangri-La se lžičkou kurkumy. Kuřecí stehýnka v kloubku nožem přeseknu, rozdělím na paličku a horní část. Asi to není nutné, ale takhle rozdělené stehýnko se mi pak lépe servíruje. Masíčko obalím ve směsi koření(nesolím, kořenící směs obsahuje himalájskou sůl) a na lžíci oleje opékám asi 3-4minutky z každé strany. Na tahle jídla „z jednoho hrnce“ mám takový šikovný hrnec, který je zároveň pekáčem, tak se nemusím zdržovat přendáváním masa z pánve do pekáčku a vše postupně přihazuji. Pokud ovšem pracujete s pánví, opečené maso nyní vyjměte a přendejte do hlubšího pekáčku nebo zapékací mísy. Do pánve po masu hodím 2menší jemně nasekané cibule a asi 3stroužky rozetřeného česneku (můžete znovu lehce přikápnout olej, ať se česnek nespálí, zhořkl by), přidám ještě asi 2lžičky koření Šangri-La a pomalu opékám. Mezi tím si v 500ml horké vody rozpustím 2kostky kuřecího bujónu. Do zlatova opečenou cibulku s česnekem přendám do pekáčku s masem a zaleju kuřecím „vývarem“. Ještě vmíchám šťávu a kůru z jednoho citronu a dám péct do trouby na 200 stupňů, ať si tam pěkně probublává. Asi po 35 minutách zkontroluji, jestli je maso měkké, případně šťávu dosolím nebo přidám nasekanou hladkolistou petrželku(nemusí být), a když se mi zdá vše téměř hotové, přisypu 250-300g propláchnutého bulguru a pěkně promíchám. Bulgur by měl být úplně ponořený. Šťávy by mělo být zhruba jednou tolik, co bulguru. Pokud není, přilejte maličko vody. Troubu teď ztlumím na 180 stupňů a dalších 15min-20min dopékám, dokud není bulgur tak akorát na skus. Jestli si bulgur do sebe vsákl tu výbornou šťávičku a masíčko se jen rozsýpá, můžeme servírovat 🙂

Typ: vím, že každý olivy nemusí, ale když je do tohoto receptu přidáte-ideální chvíle je společně s bulgurem, překvapí Vás, jak bezvadně zafungují! A co doplnit tuhle večeři svatomartinským vínem? Svatomartinské biovíno z Kutné hory u nás v nabídce ! posledních pár lahvinek !

 

Vydáno Středa, 2 prosince, 2015; 16.10 v kategorii Recepty. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.