TOPlist

Zázvor

Zázvor-indická a čínská kuchyně by bez něj existovat nemohly, ostatně v obou zemích se používá více než tři tisíciletí. My Vám jej nabízíme sušený, kandovaný a také čerstvý, samozřejmě v biokvalitě. Ale není to jen jeho chuť, která jej činní nepostradatelným. Zvláště nyní, v období chřipek a nachlazení je více než vhodné zařadit jej do našich jídelníčků. Posiluje imunitu, zahřívá a připisují se mu rovněž afrodiziakální účinky. Čaj z čerstvého kořene zázvoru jistě znáte, zázvorové sušenky, které u nás v obchůdku seženete, se také stále těší Vaší oblibě, ale co zkusit ho využít v kuchyni při běžném vaření? Třeba právě ve spojení s bramborami? Zázvorové brambory jsou tak dobré, že k sobě ani nepotřebují žádné maso. Stačí je namáčet  do zakysané smetany. A příprava? Snadná!

V hlubší pánvi rozehřejte sezamový olej, na 900 g brambor cca 60ml. Přidejte syrové brambory(ty bio klidně i se slupkou, jen podélně rozpůlené nebo na čtvrtky) a asi dvě lžíce nastrouhaného zázvoru. Opékejte tak 8minut, než si brambory vytvoří lehkou krustičku. Po té osolte, opepřete a opatrně brambory zalejte vodou. Vmíchejte 1/4 lžičky kurkumy, špetku chilli, mletý kmín a případně ještě dosolte. Vařte dokud brambory nezměknou a neabsorbují veškerou tekutinu. Pak promíchejte s další lžící sezamového oleje, přidejte lehce tymiánu a kůru z jednoho biocitrónu. Kdo chce výraznější chuť zázvoru, přidá ho nyní ještě jednu lžíci. Dále chvilku opékejte, ať se spojí všechny chutě a ihned podávejte. Mě  chutnaly bez masa, ale milovníkům masa k těmto bramborám dopřejte kus poctivého steaku (samozřejmě z ekologických chovů :-)). Dobrou chuť!

 

 

Vydáno Pondělí, 5 listopadu, 2012; 15.00 v kategorii Recepty. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.