TOPlist

salát z červené řepy

Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům. Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.
Mezi hlavní léčivé účinky červené řepy patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, podpora růstu tkání, dále má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém; a používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny.
Vyzkoušela jsem lehký salát s červené řepy:
řepu zbavíme kořenů a listů, bulvy očistíme, omyjeme a vaříme v osolené vodě do změknutí (asi 40 minut, podle velikosti bulvy). Řepu po uvaření scedíme, necháme chvíli chladnout, bulvy oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.
Šťávu z citronu rozmícháme s vodou, mořskou solí, cukrem (používám třtinový) a balzamikovým octem, nalijeme na pokrájenou řepu. Pokapeme kvalitním olivovým olejem. Přidáme bazalku a prolisovaný česnek a vše promícháme. Můžeme přisolit, případně přisladit nebo i opepřit.
Salát z červené řepy s bazalkou necháme v chladu uležet. Podáváme studený. Chutná k zapečeným bramborám se zeleninou i k pečenému masu.
Pozn.: Množství balzamikového octa, citronu a cukru si můžete upravit podle vlastní chuti. Ocet přikapáváme raději po troškách a postupně ochutnáváme, chuť octa je dost výrazná.
Dobrou chuť!

Veronika

Vydáno Pondělí, 2 ledna, 2012; 13.57 v kategorii Recepty. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.